Alle blogginnlegg

 

5 spørsmål du må stille deg før valg av utdanning

Skrevet av Ann Kristin Svartefoss, 11. janauar 2018

1) Vet du hva som gir deg energi og hva som tapper deg for energi?

Hvis ikke så kan jeg anbefale deg en preferanse test, som gir deg verdifull innsikt i hva som ligger naturlig for deg. Her er det en del svada. Men tro det eller ei. Det er faktisk mye som du vil kunne kjenne deg igjen i.

Du kan ta testen her.

 

Det er faktisk litt artig at du får sett hvilke celebrities som er like galen som deg selv. :):):) Du kan videre finne ut hvilke yrker du finner disse profilene i. Da kan du kjenne på en følelse av at flere i din kategori faktisk har funnet sin vei og kanskje til og med nailet det. Det finnes håp for deg uavhengig om du er ekstrovert eller introvert. (Egentlig er det to fine ord for utadvendt og innadvendt) Det er mange fancy ord når du skal lete etter veien videre. Jeg tror alle disse ordene er med å skape forvirring. Kan ikke vi bare si ting som de er og kalle en spade for en spade.
 

2) Skal du velge de yrkene som ligger naturlig for deg?

En av de beste mattelærerne jeg kjenner hadde matte som det dårligste faget på videregående. Fascinasjonen for noe hun overhodet ikke forstod dyttet henne i retning av UIB og realfag. Var det mulig for henne å klare dette faget som hun ikke hadde skjønt bæret av på videregående. Svaret var ja. Og siden hun kunne relatere seg til hvordan det var og slite i faget matematikk. Ble hun en av de varmeste og mest pedagogiske lærerne jeg har møtt på min vei og flere som hatet matematikk har lært og elske dette faget og funnet sin vei. Så hva betyr dette. Selv om du i del 1 har fått noen spørsmål som kanskje definerer hva du foretrekker, så trenger du ikke å velge dette. Du kan velge dette som du ønsker å bli god på, selv om du føler at det ikke ligger naturlig for deg. Det viktigste i valget er at du har en indre drive om at du skal få dette til og at det er noe du har lyst til å naile.
 

3) Snakk med ekte folk som jobber med dette

Har du anledning til å kontakte noen som driver med det du er nysgjerrig på? Det er noe helt annet å snakke med noen enn å se et bilde av noen på en blogg. Det som jeg har erfart i løpet av mitt 36 årige liv er at det er ikke farlig å spørre. Det verste du kan få er et nei. Men stort sett så er alle veldig glad for å få lov til å hjelpe andre. Og veldig mange liker veldig godt å snakke om seg selv. Da kan du få tilgang til informasjon som du ikke finner. F.eks jeg var ikke klar over at på psykologistudiet så må du ha masse statistikk. Hvorfor forteller de ikke at det er lurt å kunne prosentregningen når du skal begynne på sykepleier. At det også kan være lurt å kunne litt om kjemi. Ref. fortynning i blodet. Hvorfor forteller de ikke at andre året på politihøyskolen er alfa omega for at du lander drømmejobben. Hvorfor forteller ikke noen til deg at når du begynner på studiet så må du kunne produsere tekster langt som et vondt år. 
 

4) Hva gjør du videre?

Når du føler at du har fått gjort nok research. At du har vært på en indre reise og sett på hva som ligger naturlig for deg og det som ikke ligger naturlig. Og du kanskje har laget deg en liste over ting som du kunne tenkt deg og kanskje ikke føler at du har kompetanse til. Da gjør du følgende. Sitt deg ned og skriv en for og i mot liste. Det høres helt 1990 ut, men det hjelper. Det er alltid noen + og noen - som er mer viktig enn de andre og det å lage en slik liste hjelper å koble både hodet og hjernen. F.eks når jeg skulle studere International Business da gjorde jeg nettopp dette. Den gang var reise det største plusset for meg, samt at jeg ville blir bedrevi språk og lære mer om meg selv og andre. Det største minuset var at jeg var elendig i matte og skjønte overhodet ikke hva regnskap og finans dreide seg om. Shit au. Plussene var for meg større. Det var bare å brette opp ermene (BOE). Gi bånn gass! Dette skulle fakkerten gå veien. 
 

5) Valgets Kval

Dette er den mest slitsomme. Å faktisk fatte en avgjørelse. Dette er en treningssak. Hva skal du lytte til? Kommer du til å angre deg? Ja, det garanterer jeg deg. Det kommer til å komme tidspunkt der du er på den femte Red Bullen og du sitter om natten for å levere en eller annen drittoppgave om et eller annet sært tema som du egentlig ikke liker og interesserer deg for. Det kommer garantert til å være tider der hvor du har lyst å bare gi opp. Kanskje du tenker at du ikke er skapt for dette livet. Ta det med ro. Alle føler det samme. Det er ikke alle som tørr å snakke om dette. Stå i det, gi aldri opp, vær heller en inspirasjon for de som er i samme situasjon og kommer etter deg. Drit å bli et kjipt klæssetryne som flasher karakteren A. Det er flott om du flasher den, men jeg vil helst se alle oppturene og nedturene dine. Det er nettopp disse som definerer hvem vi er. Og har du fått A’en så har du utvilsomt jobbet hardt. Men du har og sikkert lidd av søvnmangel, stress og fortvilelse. Det er dette som vil hjelpe andre til å kunne ta de rette valgene.

 

Jeg heier på deg!

 

Har du noen spørsmål ikke nøl med å ta kontakt.

Mvh Ann Kristin
(AKA Vigdis Venneløs, Svarteflassen)

 

Alle blogginnlegg