alle blogginnlegg

 

Hvordan vet du hvilken utdanning du skal velge?

Skrevet av Ann Kristin Svartefoss, 9. januar 2018.

Det er dessverre ofte mye stress forbundet med hvilken utdanning man skal velge. Bør man velge på bakgrunn av tips og råd fra de som er deg nær? Bør du tenke jobbsikkerhet eller bør du tenke ut ifra barndomsdrømmen? Eller skal du kanskje tenke strategisk og følge trendene i arbeidsmarkedet? Hvem har egentlig fasiten på hva du skal bli når du blir større?

 

Av og til kan du bli svett av å google alle mulighetene og kanskje blir du stresset av de omkring deg som har alle planene klare og vet akkurat hvilken vei de skal gå.

Mitt tips til deg er: SLAPP AV! Du har havnet i «Støyfellen». 

 

Det er helt vanlig. Det er rett og slett for mange impulser og for mange meninger til å sortere ut hva du mener er relevant. Det aller viktigste tipset jeg kan gi deg er å fjerne alt støyet som er omkring deg. Fjerne alt av forventninger og tenke følgende: Alle kjenner vi den ene på Instagram som alltid har de fineste bildene, flest likes, har en fancy jobb og den diggeste kjæresten. Det er mange slike “klessetryner” som jeg liker å kalle dem. De som er pene, kloke og vet best (de fleste som er i denne kategorien, faker det). Og hvis du vil så kan du også bli et klessetryne?? Vi kan vise deg triksene til dette. Vi kan dessverre ikke gjøre deg penere. Foreldrene skapte deg sånn som du ser ut. Men det betyr ikke at du ikke kan bli dyktig på det du gjør.

Tenk hvis du nå kan finne styrken til å koble samme to kroppsdeler som sjelden snakker sammen. Nå tror du kanskje at jeg tenker på noe annet. Nei, det er ingen kofferttanke her. Vi snakker hodet og magen. Hodet vårt er fullt av strategiske tanker og fornuft, påvirket og formet av de som står deg nær. Familie, venner, SOME og andre skybaserte tjenester spyr ut informasjon om hvordan vi bør tenke og agere. Hvis vi støvsuger vekk alt dette og kun står igjen med magen, så ønsker den ofte helt andre ting enn hodet. Den handler basert på primærbehov. Den vil spise, den vil sove og den vil kjenne på sommerfuglene som bobler omkring der nede når vi er forelsket eller bare lykkelig. Hvordan kan vi hente frem denne følelsen i jobb og studievalg? Er det i det hele tatt realistisk? Jeg mener ja. Dersom hodet og magen ikke er i synk så vil sjansen være stor for at du velger feil karriere. Feil er kanskje et dårlig ord, men du får ikke funnet ditt why. Hva er ditt why? Why er det som driver deg fremover, og det som er den rette veien for deg. Disse forferdelige spørsmålene som alle gnager på hele tiden.

Du kan gå inn på noen Icestock-studietips hvor en på bildet med alt for hvite tenner skal smile seg frem til hva du skal gjøre med livet ditt. Hva skjedde med en ekte person? Én som du kan relatere deg til og som kan forstå dine behov? Én du kan fortelle at du egentlig ikke har peiling på dine kvaliteter og at du heller ikke vet om det er noe du er skikkelig god på eller liker?
 

Hvem kan svare på dette? Andre enn din mor og far som selvsagt synes du er best og at verden ligger for dine føtter. Svaret er egentlig ingen. Rådene er mange og kanskje kan noen av de være treffende for deg. Men sannheten er at du aldri vil vite sikkert før du har kjent med hode og mage samtidig. Kroppen vår er laget slik at den mange ganger vil styre unna de ubehagelig situasjonene, og kanskje heller la noen andre ta valgene for oss. Det er lettere slik. Eller er det egentlig det?
 

I dag hadde jeg lyst til å intervjue en plastisk kirurg. Jeg tenkte på forhånd at dette måtte være verdens lykkeligste person som har valgt et av de mest meningsfylte samt best betalte yrkene som finnes. Men sannheten viste seg å være at hun aldri hadde valgt dette igjen. Grunnen til dette var at hun hadde valgt med hodet og derfor valgt vekk den lykkelige følelsen som hun fikk fra kunst og foto. Litt som meg brente hun for å skape. Hvor var det rom for dette? Ingen tvil om at denne damen er dyktig i jobben sin. Hadde hun hatt mot den gang til å ta seg tid til å få hode og mage i samspann så hadde nok hverdagen hennes sett annerledes ut. Kanskje hadde hun hatt mindre penger. Men kanskje hadde hun vært mer lykkelig. Kan dette måles i penger?
 

Trenger du hjelp til å få hode og mage i synk? Vi har gått på de fleste smeller. Book gjerne en rådgivningstime med en ekte person som er alt annet enn et klessetryne. Men vi kan triksene for å bli det. Hvis det er det hodet og magen sier.

 

alle blogginnlegg