Alle blogginnlegg

 

Slik lykkes du som privatist

Skrevet av Ann Kristin Svartefoss, 11. mars 2018.

Jeg elsker å utforske oppskrifter og gjøre dem til mine egne. For eksempel når jeg lager mat kan det være den ekstra ingrediensen som gjør hele forskjellen.

Dette kan direkte overføres til privatistverden. Vi kan gi deg en oppskrift, men du må tilpasse den slik at den passer deg.

 

Mitt tips nummer 1 er følgende: IKKE TA PÅ DEG FOR MYE. 

Det høres kanskje litt kjedelig ut, men det er et viktig punkt. Mange tenker “pytt sann det er bare videregående fag”, men det er ikke bare det. Oppskriften på å gjøre en god eksamen kan være både lang og kronglete; Da er det ikke bra å være fanget i et stress der du føler deg konstant bakpå. Korthuset faller da fort sammen, og man kjenner på den kjipe følelsen av å ikke strekke til. Og vi vet alle hvor tungt det kan være å kjenne på den følelsen. Det kan nesten være lettere å gi opp. Men det vil vi ikke.  

Jeg kan gi dere et godt eksempel på nettopp dette:

 

Jeg husker min første eksamen på høyere utdanning. Jeg var i Australia og skulle ha min første eksamen, i noe så sexy som International Accounting.  Jeg hadde sittet hele natten og jobbet med skippertak og eksamen var på ettermiddagen. Etter 7 redbull og et par kanner kaffe, gikk det som det måtte gå: Ikke bra!

Jeg skrev navnet mitt og gikk grinene ut av eksamenslokalet, og tenkte at høyere utdanning ikke passer for meg.

Jeg gikk hjem og sov. Dagen etter våknet jeg og tenkte nå har jeg to valg: Jeg kan reise hjem og si at dette ikke passet for meg, ELLER jeg kan Brette Opp Armene (BOA) og gi bånn gass. Jeg valgte det siste og det var hardt, men har ikke angret siden. Og jeg har lært meg å sette pris på eksamensfadesen min. Jeg trengte den som et spark i bak for å gi gass.

Hvis ikke alt går etter planen, så er det en del av livet. Og i stedet for å la deg psyke deg ned av det, putt det i ryggsekken som en lærepenge. Tenk at neste gang skal det gå mye bedre!

 

Tips nummer 2: FINN DEG EN LÆRINGSPARTNER.

Privatistverden kan være ensom, og det er jeg fullstendig motstander av. Slå deg sammen med noen som tar samme fag som deg og finn ut hvordan du lærer best.

Å lese en bok fra perm til perm funker ikke for mange. Det som er trikset da, er å finne ut om du lærer best med å snakke muntlig, høre på podder, se på filmer, gjøre oppgaver og gjerne i kombinasjon.

Vi har god erfaring med at det i de muntlige fagene er lurt å teame opp med noen, med andre ambisjoner en deg selv. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Man lærer av hverandre, både ved å lære vekk, tegne og snakke sammen og ved å høre på andre.

Andre triks kan også å være å snakke til deg selv foran speilet, eller å øve seg på noen som ikke kan faget ditt. Det er en god test på om du forklarer deg på en måte som andre forstår. Forstår de ikke, er sjansen stor for at flere ikke forstår og at du må jobbe med presentasjonen av pensumet.

 

Da jeg var liten var jeg veldig sjenert og hatet å snakke i forsamlinger. Jeg ville helst sitte bakerst i klasserommet og ikke bli lagt merke til. Mange kjenner på denne følelsen, og syns det er stressende å sette seg i en situasjon der men MÅ stå frem – som på muntlig eksamen. Og det er helt naturlig, for det er ingen drømmesituasjon å stå i sentrum av fokus, for så å bli bedømt av fremmede mennekser. Og ja, muntlig presentasjon er lettere for noen enn andre. Men det handler kun om trening.. 

Det jeg tenker er viktig i denne situasjonen, er å innfinne deg med at du ikke kan ha fullstendig kontroll på verken eksaminatorene eller på selve eksamenssituasjonen. Det eneste du kan ha kontroll på, er at du leverer det du kan på best mulig måte. Jeg tror at det å flytte fokus, er nøkkelen for å lykkes på en muntlig eksamen.

 

Tips nr. 3: Ha fokus på det du kan kontrollere, ikke på det du ikke har kontroll over.

Du kan for eksempel ikke bestemme hvem du får som eksaminator eller hvor eksamen skal foreligge, hvilke tema du blir trukket opp i. Men du kan ha kontroll på hva du skal si og når. Son ut og fokuser på deg selv. ikke tenk på de andre som skal ta opp eksamen. De er like nervøse som deg, men noen skjuler det bedre enn andre. Ikke la deg stresse av at noen kommer ut med høy karakter. Det betyr ikke at de gode karakterene er brukt opp.

Hvis det er det du fokuserer på, mener jeg sjansen din for å lykkes er mye større.

Hei på deg selv. Du kan velge å være din beste venn eller din største fiende. Tror du på deg selv, er det utrolig hva du kan få til, i alle områder av livet! 

 

Avsluttende

Ta meg deg medstudentene dine, eller noen andre som bryr seg på oppturene og nedturene. Ja, jeg vet at det ikke er så gøy å jobbe med differensiallikninger for 17. dag på rad, og kanskje sitter du med følelsen av at dette kommer ikke til å gå. Som en av de beste lærerne jeg kjenner fra barneskolen så sier hun så fint: “Det er faktisk da du er i læringsgropen og det er det tyngste.”

Det er litt som å være på trening.. Når du for eksempel er på Tabatatrening og kjenner at du ikke klarer en eneste Burpee til, for da kommer du faktisk til å spy. Det er da du ikke skal gi opp! For når du har kommet deg gjennom dette, vil det føles så fantastisk bra.
 

Så hvis jeg skal gi deg en konkret oppskrift

  1. Ikke ta på deg for mye
  2. Søk gjerne råd på hva som er den enkleste veien for å klare karaktersnittet som studiet ditt krever
  3. Finn deg en sparringspartner å jobbe med.
  4. Er det muntlig eksamen så er viktig å trene muntlig
  5. Er det skriftlig eksamen, da må du øver på å skrive tekster
  6. Dersom det er matte så må du regne, regne og regne (mengdetrening)
  7. Ikke gi opp
  8. Du kan klare det.

 

Vi heier på deg.

 

 

Alle blogginnlegg